Ötökkämaassa seikkailevat muun muassa hurmaavansotkuiset Läntti ja Likakasa, elämän suuria kysymyksiä pohtiva Ippu Pötökkä sekä Punkeri, jonka punkeroimista kukaan ei ymmärrä. Ville Hytösen monitasoiset ja kielellisesti herkulliset ötökkäkertomukset ja -runot kikatuttavat ja lämmittävät, ja Virpi Pennan värikylläinen kuvitus korostaa hahmojen hulvattomuutta. Jos ötököistä kertova kirja voi olla humaani, tämä on juuri sellainen.
Kenelle? Kirjan tarinat ja runot puhuttelevat mehevimmin päiväkoti-ikäisiä sekä alakoululaisia. Myös isommat lukijat, aikuisetkin, löytävät kirjasta viisautta, joka puhuttelee.
Läntti ei ollut mikään tavallinen läntti. Se oli sellainen paakkuinen ja vähän rasvainen läntti, joka lähinnä nököttää maassa ja velloo (s. 7.)
Ötökkämaan ensimmäisessä tarinassa tutustutaan supersotkuiseen Länttiin ja hänen yhtä törkyiseen ystäväänsä Likakasaan. Lukekaatarina ja tehkääsen jälkeen lisää sotkuista ötökkäväkeä!
1) Aseta pöydälle valmiiksi puhdas vesivärikartonki.
2) Sotke sormet väreillä! Oikein Läntti ja Likakasa -meininkiä olisi käyttää syötäviä tai sotkuvärejä, kuten punajuurta, mustikkaa, suklaatatai kuraa, mutta esimerkiksi liituväritkin käyvät hyvin.
3) Tuhri sormilla paperiin erilaisia sormenjälkitahroja. Anna tahrojen kuivua.
4) Tuunaa tahroista ötökkäväkeä liimaamalla niille silmiä, siipiä, vaatteita yms. sekä piirtämällä tussilla jalkoja, tuntosarvia jne.
HOX! Kannattaatehdä myös Nimipyöräytyksiä -harjoitus, josta saat nimet tahraötököille!
Ippu Pötökkää, tuota nimen saanutta pikkuötökkää, vaivasi suunnaton tarve tehdä jotain merkittävää. Vielä kymmenen minuuttia sitten hän oli ollut vain pikkuötökkä, mutta nyt hän oli sentään Ippu Pötökkä! (s. 31.)
Ippu Pötökkä löytää omassa tarinassaan paitsi nimensä, myös lajitovereitaan: ötökät nimeltä Lippu Köpökkä ja Hippu Röpökkä! Ippu Pötökän nimi muistuttaa perinteistä sanaleikkiä, jossa kahden peräkkäisen sanan ensimmäisten tavujen 1–2 ensimmäistä kirjainta vaihtavat paikkaa. Keksitään uusia ötököitä aivan oikeista ötökkälajeista!
1) Tee ensin aivan perinteinen sanakäännös (esim. Leppäkerttu – Keppä Lerttu).Löydät käänneltäviä ötökkäsanoja tehtävämonisteen seuraavaltasivulta.
2) Jos haluat, voit jatkaa saman lajin parissa vääntelemällä ja keksimällä vähän lisää, juuri samoin kuin Ville Hytönen on tehnyt Lippu Köpökän ja Hippu Röpökän kanssa (esim. Keppä Lerttu –Seppä Merttu, Neppä Perttu).
3) Jos olet tehnyt/teet myös Ötökkätahroja-harjoituksen, voit nimetä tahraötökätitsekeksimilläsi uusilla nimillä.
hepokatti tukkimiehentäi vesimittari kirsisääski ritariperhonen kaislakorento kanankirppu vesihiippari vennajäärä möljäkeiju sarvijäärä sulkasääski vesiperhonen sudenkorento sokeritorakka vesilude kampasarvinen isopirkko juhannusturilas tarhaturilas sarvikuonokas sarvijaakko mustajäärä jymyjäärä |
hapsenkakkiainen |
Ja silloin kun Punkeri lepäsi, siltä kysyttiin: ”Mitä sinä oikein teet varsinaisesti?”Kun Punkeri vastasi ”punkeroin ja pungen”, kukaan ei ymmärtänyt vastauksesta mitään. (s. 45.)
Metsän paras Punkeri on mainio tarina sinnikkyydestä ja oman paikan löytämisestä. Punkeri punkee ja punkeroi aina vaan, mutta mistä siinä oikein on kyse?
Keksitään lisää punkeroinnin ja punkemisen kaltaisia hassuja ja aivan uusia verbejä!
1) Tee ensin Nimipyöräytyksiä-harjoitus!
2) Valitse yksi uusi ötökkä kerrallaan ja keksi sen nimeen sopivaa tekemistä (esim. Seppä Merttu merttuaa ja mertustelee. Neppä Perttu neppii ja perttuloi.).
3)Mieti, minkälaista tekemistä uudet verbisi tarkoittavat.
4) Valitse kiinnostavin uusi ötökkä + tekeminen. Pohdi tätä tyyppiä ja hänen tekemisiään vähän lisää. Miksi hän tekee juuri sitä, mitä tekee? Missä hän asuu? Miltä hän näyttää? Mistä hän pitää ja mistä ei? Kirjoita pieni kuvaus tai tarina ötökästä ja hänen puuhistaan vaikkapa yhtenä tiettynä päivänä.
HOX! Punkerin tarinasta löytyy vielä punkemista ja punkeroimistakin oudompia verbejä, joiden tekijä on Punkerin kaveri Jäärä: Jäärä letutti ja piuhtoi, Punkeri punki ja punkeroi. Jäärä sikuloi ja läyhti, Punkeri punkeroi ja punki. Ja lopulta jäärä opetti Punkerille, miten simutetaan, metutetaan ja loistitaan. (s. 50.)
Kaikki nämä Jäärän hasssut verbit liittyvät jollain tapaa leipomiseen. Kokeile keksiä myös omalle ötökällesi lisää aivan outoja verbejä, jotka eivät enää muodostukaan ötökän nimestä, mutta liittyvät jotenkin siihen, mitä hänellä on tapana tehdä. Jos haluat, voit sujauttaa keksimiäsi verbejä osaksi oman ötökkäsi tarinaa!
”Minä kirjoitan teistä kirjan ihmisille”, jatkoi Herra Pöntinen ja sai osakseen jälleen monenmoista ihmettelynälähdystä ja -huokausta. Sitten hän jatkoi: ”Teillä, arvon metsän öttiäiset, on niin monta erityislaatuistataitoa, että harva ihminen sellaisia hallitsee.” (s. 70.)
Herra Pöntinen päättää kirjoittaa metsän ötököistä kirjan, ja tuo kirja on juurikin meille jo hyvin tuttu Ötökkämaan tarinat.Tehkää kuten Pöntinen ja kootkaa omista ötökkäteksteistä ja kuvista kirja tai näyttely!