Siirry sisältöön

Atlas Part 1: Islands

2017
Emmi Jormalainen
GENRE
Kuvakirja
FESTIVAALIVUOSI
2023
KOHDERYHMÄ
Nuoret, Aikuiset

Emmi Jormalaisen Atlas Part 1: Islands on visuaalinen matkapäiväkirja, joka vie lukijansa Norjaan, Taiwaniin, Japaniin ja Islantiin. Kirjassa on vain vähän sanoja ja tarinaa vie eteenpäin Jormalaisen vahvat kuvat kartoista, luonnosta, kylpylöistä ja saarten elämästä.   
 
Kenelle? 
Kirjan kuvitus ja tarinat sopivat kaikenikäisille, mutta teema, viipyilevä tunnelma ja mustavalkoiset kuvat puhuttelevat ehkäpä eniten varhaisnuoria, nuoria sekä aikuisia lukijoita.


SÄÄPÄIVÄKIRJA

+15 °C
Partly Cloudy
Snowfall on the mountains (s. 36)

Yakushimassa on viisitoista astetta lämmintä, puolipilvistä ja lumisadetta vuorilla. Kirjan jokaisen luvun alussa on lyhyt kuvaus saaren säätilasta. Kirjoita sääpäiväkirjaa, jossa kuvailet päivän säätä mahdollisimman tarkasti ja kirjaa ylös havaintojasi luonnosta. Kerro millainen sää on ja miltä se sinusta tuntuu. Kuvaile mahdollisimman tarkasti värejä tai jotain muuta yksityiskohtaa. Millaista toimintaa sää aiheuttaa itsessäsi tai muissa ihmisissä?

Sääpäiväkirjaa kannattaa kirjoittaa useana eri päivänä! Kirjoita vaikka kerran viikossa ja etsi oma tapasi kuvata säätä. Pyri kerta kerralta hieman tarkempaan kuvaukseen ja yritä etsiä uusia tapoja kertoa sateesta, pilvistä, auringosta ja tuulesta.


MATKAMUISTOJA

Atlas Part 1: Islands -kirjan Islanti-luvussa sivulla 57 on matkamuistomyymälä. Kokoa pieni esinegalleria oman huoneesi tai luokkasi pienistä esineistä tai kerää materiaalia luonnosta. Valitse yksi esine tai luonnonmateriaali ja tutki sitä tarkasti. Kuvittele, että esine on matkamuisto ja kirjoita matkamuiston tarina. Mistä se on tuotu? Kuka sen on ostanut tai kerännyt? Kenelle se on tuotu? Ja missä se on nykyään?


MATKAESITTEITÄ

Kirjoita matkaopas jollekin kirjan saarista tai omalle mielikuvittelemallesi saarelle. Kuvaile saaren erityispiirteitä, nähtävyyksiä, tunnelmaa ja kerro minkälaista lomaa saarella voi viettää. Lue internetistä matkanjärjestäjien kohdekuvauksia tai lainaa kirjastosta pieniä matkaoppaita ja yritä jäljitellä myyvän matkaesitteen tyyliä.


ATLAS OSA 2: SAARET

Saarta voidaan pitää länsimaisen kirjallisuuden lähtöpisteenä ja erilaisilla saarilla ovat seikkailleet Odysseuksen lisäksi Robinson Crusoe, Muumipappa ja moni muu. Veden ympäröimä saari on rajattu paikka – eristynyt tila, joka on erityisluonteensa vuoksi kiinnostanut kirjoittajia iät ajat ja sillä on kirjallisuudessa monenlaisia merkityksiä. Saari tematisoituu usein aina enemmäksi kuin vain fyysiseksi tarinan tapahtumapaikaksi. Saari voi kuvastaa jopa mielensisäistä tilaa.

Jos tämän hetken mielentilasi olisi saari, millainen saari se olisi? Kuvaile saaren luontoa, mahdollisia rakennuksia, asukkaita, eläimiä, ääniä, tuoksuja ja säätä. Saaresi voi olla joku oikeasti olemassa oleva paikka tai siitä voi rakentua ihmeellinen fantasiamaailma. Voit myös kuvittaa saaren.

Voit aloittaa tekstisi sanoilla Olen saari… / Saaressa… / Saarella… tai aivan kuten itse haluat.

©Valveen sanataidekoulu 2023
Lumotut Sanat