Siirry sisältöön

Oma uutinen

Työskentelymuoto: pienryhmissä
Kesto: 90 min

Tässä tehtävässä toteutetaan noin kaksi minuuttia kestäviä uutisvideoita valituista aiheista. Uutiset voivat käsitellä esimerkiksi ajankohtaisia tapahtumia, asioita, jotka ovat tekijöille tärkeitä tai joihin he haluaisivat vaikuttaa tai historian tapahtumia.

Tavoitteet:

  • tutustua TV-uutisten ominaispiirteisiin ja ilmaisuun
  • oppia valitsemaan uutisaihe tiedostaen uutiskriteerit
  • oppia kertomaan valitusta aiheesta perustellen, uutisen muodossa
  • oppia haastattelemaan ja kysymään tarkentavia kysymyksiä
  • oppia videokuvaus- ja editointitaitoja
  • harjoitella ryhmätyöskentelyä ja saada kokemus siitä, miten uutisia tehdään

Tarvittavat välineet:

  • jokaiselle pienryhmälle tabletti tai muu älylaite, jossa on kamera ja videoeditointisovellus (esimerkiksi iMovie tai FilmoraGo)
  • tulostettu Lasten uutiset -suunnittelulomake jokaiselle pienryhmälle.


Vinkki: Lisäämällä uutisiin videoeditointisovelluksella Lasten uutisten alku- ja lopputunnuksen saat ammattimaisen näköisen uutislähetyksen. Alku- ja lopputunnuksen voit ladata laitteellesi tästä. Jos käytettävissä on vihreä kangas, niin voit kokeilla myös viherseinäkuvausta, kuten tässä esimerkissä.

Tehtävän vaiheet

  1. Tutustutaan TV-uutisiin ja niiden rakenteeseen. Esimerkiksi voi katsoa Helsingin Sanomien Lasten uutiset tai Valveen elokuvakoulun Lasten uutiset. Pysäyttäkää katselu välillä ja keskustelkaa uutislähetyksen rakenteesta: uutisankkurin juonto studiosta => toimittajan insertti tapahtumapaikalta (sisältää toimittajan juonnon, haastattelun ja kuvituskuvaa) => uutisankkurin juonto studiosta.
  2. Valitaan aiheet. Jakaudutaan pienryhmiin ja päätetään ryhmien uutisaiheet joko yhdessä tai pienryhmissä. Uutiset voivat käsitellä esim. ajankohtaisia tapahtumia, asioita jotka ovat tekijöille tärkeitä tai joihin he haluaisivat vaikuttaa tai historian tapahtumia. Hyvä uutisaihe täyttää ainakin yhden uutiskriteereistä: ajankohtaisuus, merkittävyys, laajuus, poikkeuksellisuus, paikallisuus ja kiinnostavuus katsojien silmissä.
  3. Suunnitelkaa uutinen lomakkeelle tai tyhjälle paperille niin, että se noudattaa uutisjutun rakennetta:
     •   uutisankkuri pohjustaa uutisen “studiosta”
     •   toimittaja haastattelee ja seuraa tapahtumia tapahtumapaikalla
     •   lopuksi uutisankkuri päättää lähetyksen.
  4. Jakakaa roolit: uutisankkuri, toimittaja, haastateltava ja kuvaaja. Samassa roolissa voi olla useitakin osallistujia.
  5. Jotta esiintyjät osaisivat ilmaista asiansa kameran edessä, kannattaa harjoitella ennen kuvaamista.
  6. Kuvatkaa uutiset. Muistakaa puhua kuuluvalla äänellä.
  7. Editoikaa uutiset. Leikatkaa kuvattu materiaali editointisovelluksella siten, että siitä tulee noin 2 minuuttia pitkä ja se sisältää tärkeimmät ja mielenkiintoisimmat kohdat ymmärrettävässä järjestyksessä. Kaikkia kysymyksiä ja vastauksia ei siis tarvitse näyttää katsojille; päättäkää, mikä on olennaista.
  8. Katsotaan valmiit uutiset yhdessä ja keskustellaan niistä.

 

Palaa Elokuvareitin pääsivulle

Kulttuuritalo Valve
Käyntiosoite
Hallituskatu 7
90100 Oulu
Valveen lippumyymälä
Puh. 08 5584 7575
Virastomestarit
Puh. 044 703 7501