Esitysten estradina ValveLive
ValveLivessä esitettiin vuonna 2020 kymmeniä kulttuurisisältöjä! Lue lisää Valveen toimintakertomuksen jutusta.
Artikkeli on osa kulttuuritalo Valveen toimintakertomusta 2020, joka julkaistiin 8.4.2021.
Tutustu toimintakertomukseen >>
ValveLive-palvelu perustettiin tarjoamaan oululaisille virtuaalinen mahdollisuus kulttuurin esittämiseen ja kokemiseen. Yhteensä ValveLivessä toteutettiin ja esitettiin vuoden 2020 aikana noin 60 kulttuurin suoratoistoa ja verkkosisältöä.
Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen tuomat muutokset laittoivat lyhyellä aikavälillä uusiksi myös kulttuuritalo Valveen kevätkauden 2020 suunnitelmat. Tilanteeseen reagointiin nopeasti, ja parin viikon uudenlaisen yhteistyön ja tiiviin tuotantotyön jälkeen valmistui ValveLive-palvelu. ValveLive-sivusto avautui 30.3. ja toimi erityisesti kevätkauden 2020 ajan aktiivisena livekonserttien ja -esitysten estradina sekä erilaisia linkkejä ja sisältöjä kokoavana vinkkipankkina.
– Kevään aikana ValveLivessä oli mahdollista seurata suorana striimauksena 15 live-esitystuotantoa ja lisäksi tallenteena 11 ensiesitystä. Striimausten ja videoiden lisäksi sivulla julkaistiin mm. musiikkivideosoittolistoja, esitettiin oululaisen tuotantoyhtiön elokuvia sekä jaettiin linkkejä paikallisen etäkulttuurin pariin, vastaava tuottaja
Ville-Mikko Sikiö kertoo.
Yhdessä tehty, tavoittava
Kokemukset ValveLivestä ovat olleet hyviä alusta asti.
– Laaja oululainen kulttuuritoimijoiden joukko oli nopeasti suunnitelmissa mukana kevään muuttuneessa tilanteessa, ja ValveLiven kokonaisuutta kehitettiin yhteistyössä heidän kanssaan. Halusimme sen vastaavan sekä toimijoiden että kulttuuriyleisön tarpeisiin, Sikiö sanoo.
Poikkeustilanne ei poistanut ihmisten kulttuurinnälkää, ja verkkoon siirtyneet esitykset ja aineistot tavoittivatkin suuren määrän yleisöä. Pelkästään kevätkaudella katsojia oli yhteensä lähes 11 000.
Yhteensä vuoden aikana katsontakertoja kertyi noin 24 000. Syyskaudella ValveLivessä nähtiin muun muassa teatteritallenteita ja lastenmusiikkikonsertteja sekä vietettiin runojulkkareita.
Uusi aluevaltaus
ValveLiven kevään tuotannot striimattiin yhteistyössä oululaisen Saha Prodin kanssa, mutta kesäkuusta eteenpäin tuotantoja on tehty kulttuuritalon oman väen voimin: Valvesalin tekninen henkilökunta ja Valveen elokuvakoulu yhdistivät osaamisensa ja ottivat haltuunsa kanavan livestriimit.
Iso osa ValveLive-vuoden 2020 sisällöistä on edelleen katsottavissa ValveLiven sivuilla ja Youtubessa. Erityisen suosittua sisältöä ovat olleet lapsille suunnatut konsertit, joista esimerkiksi yksin huhtikuussa striimatun Liikkuvan Laulurepun muskaria on katsottu tallenteenakin jo yli 6 500 kertaa. Kokoavalle palvelulle on siis ollut kysyntää.
– Etäesitys ei ehkä toteuta kaikkea sitä, mitä elävä esitys, mutta striimit ovat tärkeitä. Ne osaltaan lisäävät kulttuurin saavutettavuutta ja tarjoavat vaihtoehtoisia tapoja kokea uusia asioita, Ville-Mikko Sikiö toteaa.
ValveLiven oma sivu >>
ValveLive Youtubessa >>
Kuva: Minea Taivalaho
Kuvassa Rällä-kollektiivi ValveLivessä kesäkuussa 2020.