Kirjailija ja koululaiset kohtaavat KIEKUSSA
Viime vuonna käynnistynyt KIEKU-hanke vie kirjallisuuskasvatusta Oulun kouluihin. Lue lisää Valveen toimintakertomuksen jutusta!
Artikkeli on osa kulttuuritalo Valveen toimintakertomusta 2020, joka julkaistiin 8.4.2021.
Tutustu toimintakertomukseen >>
Vuonna 2020 käynnistynyt KIEKU – Kirjat eläviksi kouluissa -hanke tarjoaa oululaisille kouluille maksuttomia kirjailija- ja kuvittajavierailuja.
Oulun lastenkulttuurikeskuksen ja koulukirjaston sekä Oulun kirjailijaseuran yhteistyössä toteuttaman KIEKU-hankkeen tarkoituksena on innostaa 5.–9.-luokkalaisia kirjallisuuden pariin, edistää paikallisten kirjailijoiden kouluvierailuja ja tukea kouluja kirjallisuuskasvatustyössä. Sanataidekoulun ydintoimintaan lukeutuva hanke vierailee lukuvuoden 2020–2021 aikana yli 40 oululaisessa koululuokassa.
Tavoitteena hankkeella on rakentaa sisällöllisesti merkittävä pedagoginen kokonaisuus, joka on aidosti osa koulun arkea ja opetusta.
– Tyypillisesti kirjailijavierailut toteutuvat koko kouluille pidettyinä esittelyinä, joissa kaikki oppilaat ovat paikalla yhtäaikaisesti. Me halusimme lähteä rakentamaan projektia, jossa sanataidekasvatus on mukana alusta loppuun ja kirjoihin tutustutaan, ne luetaan ja niitä käsitellään ennen kirjailijavierailua ja mielellään myös vierailun jälkeen, sanataidekoulun vastuuopettaja Anna Anttonen kertoo.
Lapset kirjojen asiantuntijoina
KIEKUSSA kirjat heräävät eloon jo ennen kirjailijan vierailua: hankkeen sanataideopettaja Teija Mursula käy luokassa kahdesti esittelemässä vierailujen tavoitteita, pohjustamassa käsiteltävää kirjaa ja ohjaamassa kirjaan
liittyviä sanataideharjoituksia.
– KIEKUUN pyritään ottamaan samasta koulusta vähintään kaksi luokkaa, jotta
luokkien opettajilla olisi mahdollisuus olla toistensa tukena ja ideoida projektia oman kollegan kanssa. Lisäksi olen toki itse tukena sanataiteen opetuksessa koko projektin ajan, Mursula kertoo.
Ennen kirjailijavierailua oppilaat lukevat kirjailijan teoksen ja valmistautuvat kirjailijavieraan tuloon. Kirjailija tai kuvittaja vierailee yhdessä luokassa kerrallaan sanataideopettajan kanssa. Tällöin ympäristö on oppilaille
tuttu ja kommunikaatio sanataideopettajan ja kirjailijan kanssa mahdollisimman aitoa.
– Vaikka olenkin aina kirjailijavierailulla mukana, en ole siellä haastattelijana tai oppilaiden kysymysten esittäjänä, vaan pyrimme siihen että kirjailijan ja oppilaiden välille syntyisi keskustelu niistä aiheista, joihin lapset ovat kirjassa kiinnittäneet huomiota. Keskustelussa lapset ja nuoret ovat yhtälailla asiantuntijoita, Mursula sanoo.
Kun oppilaat ovat lukeneet kirjan etukäteen ja valmistautuneet keskusteluun, tilaisuus on antoisa myös kirjailijavieraalle.
Sanataidetta myös vierailujen jälkeen
Vierailun jälkeen on tarkoituksena, että kirjailijan tuotanto jäisi elämään koulussa. Tätä varten Oulun koulukirjastoon on hankittu jokaiselta kirjailijalta yhtä kirjaa kahden luokan tarpeisiin. Myös verkkosivujen materiaalipankkiin kerättävät kirjakohtaiset sanataideharjoitukset tulevat opettajien käyttöön.
Eikä KIEKU pääty kirjailijavierailuun, vaanlukuvuoden päätteeksi mukana olleet luokat kutsutaan sanataidetyöpajaan Lumotut sanat -festivaalille.
Hankkeen kautta tavoitetaan niin lukemisesta ja kirjoittamisesta ennestään kiinnostuneet lapset kuin heidätkin, joille ne ovat vieraampia. Samalla tulee tutuksi sanataide harrastusmahdollisuutena.
– Lapsille ja nuorille harrastukset ovat tärkeä osa identiteettimatkaa omaksi itseksi. On tärkeää muistuttaa siitä, että myös kirjoittaminen ja lukeminen on oikea harrastus, Anna Anttonen päättää.
KIEKU-kirjailijat ja -kirjat 2020–2021
Tiina Konttila: Lasten sarjisopas sekä sarjakuva-albumi Sirkus Rinkeli 2 (5. luokat)
Heidi Silvan: Rooli päällä, Tippi! (6. luokat)
Mikko Koiranen: Nauhoitettava ennen käyttöä (8. luokat)
Lauri Ahtinen: Elias (9. luokat)