Toimijakentältä taiteen edistäjäksi
Lue lisää >>
Valveen toisesta kerroksesta, kulttuuritalon johtajan työhuoneesta on jo reilun viikon ajan voinut löytää uuden kulttuuripalvelupäällikön Johanna Tuukkasen. Tuukkanen on kansainvälisesti tunnustettu taiteen ja kulttuurin asiantuntija, jolle tärkeää on erityisesti taiteen tasa-arvoisuus ja saavutettavuus.
– Niidenkin osalta Oulussa tehdään jo paljon asioita esimerkillisesti, mutta odotan, että pääsen yhdessä asiantuntijoiden kanssa syventymään tilanteeseen ja pohtimaan, mihin vielä voimme suunnata, Tuukkanen kertoo.
– Oma koulutukseni ja aiempi kokemukseni tuovat strategiseen työhön taustaa ja tukea, mutta kyse ei ole vain omista haluistani, vaan koen olevani työssä koko Oulun kaupungilla ja oululaisilla.
Valveen toimintaa Tuukkanen pitää todella laajana ja monimuotoisena, mutta uskoo, että osallistumisen kirjoa on vielä mahdollista laajentaa. Tiedämme, että taide ei ole tasa-arvoista eikä yhdenvertaista, ja että kulttuuripalveluihin osallistumiselle on monenlaisia rakenteellisiakin esteitä.
– Tavoitteeni on saada tarkempaa tietoa siitä, ketä toimintamme nyt saavuttaa ja ketkä jäävät sen ulkopuolelle. Uskon ja tiedänkin, että ihan kaikenlaiset ihmiset ovat kyllä kiinnostuneita taiteesta ja voivat saada sitä paljon irti. Meidän tehtävämme on osata avata kanavia ja osallistumisen paikkoja.
Edellisessä työssään ANTI-festivaalilla Tuukkanen kertoo, että kokeellinen ja vaikeanakin pidetty sisältö löysi yleisönsä myös yllättävistä ympäristöistä.
– Veimme teoksia esimerkiksi Kelaan tai verovirastoon, jossa ihmiset törmäsivät niihin osana arkeaan. Tämä toiminta osoitti, että kun taidetta voi kohdata omana itsenään, siitä nauttivat hekin, jotka eivät hakeutuisi esitysten tai palvelujen pariin.
Tärkeänä kaupunkikehittämisen osa-alueena hän näkee myös kansainvälisyyden.
– Ei niin, että se olisi mikään itseisarvo, mutta on tärkeää, että paikallinenkin työ kytkeytyy osaksi taiteen kansainvälisiä ilmiöitä ja globaaleja teemoja, Tuukkanen kuvaa.
Kansainvälinen yhteistyö voi ruokkia omaa toimintaa, ja se avaa myös taloudellisia mahdollisuuksia. Ja tietysti se antaa jotain uutta myös yleisölle.
– Tuleva kulttuuripääkaupunkivuosi tuo uudenlaista kiinnostusta Oulua ja oululaista kulttuurielämää kohtaan, ja nyt on se hetki, jossa meidän tulee reagoida.
Tuukkanen on ensimmäiseltä koulutukseltaan tanssija-koreografi. Hän kertoo, ettei ole koskaan ollut kiinnostunut vain omasta taiteen tekemisestään, vaan aina myös siitä, miten taiteen ja kulttuurin merkitystä voisi lisätä. Nämä painotukset ovat korostuneet myös myöhemmissä opinnoissa.
Vuonna 1999 Tuukkanen aloitti työt Pohjois-Savon taidetoimikunnan läänintaiteilijana Kuopiossa.
– Osana sitä työtä perustettiin ANTI-festivaali. Se on ollut oma elämäntyöni, jota olen ollut kehittämässä projektista kansainvälisesti merkittäväksi organisaatioksi. ANTI on ollut mielettömän kiinnostava ja inspiroiva työ, mutta nyt koin sen olevan niin hyvässä vaiheessa, että voin hyvillä mielin siirtyä eteenpäin.
Siirtyminen vapaan kentän toimijasta yleiseen taiteen edistämisen työhön tuntuu oikealta ja kiinnostavalta.
– Koen, että kulttuuripalvelupäällikön tehtävä sopii omiin taustoihini kuin nenä päähän. Tässä yhdistyvät keskeiset kiinnostuksen kohteeni: kaupunkikehittäminen, kulttuuritoimijoiden työn ja toimintaedellytysten tukeminen sekä kansainvälinen kehittäminen ja kulttuuripääkaupunkityö.
Valve, joka kokoaa yhteen paljon toimijoita eri aloilta, tuntuu hyvältä työympäristöltä. Myös se helpottaa uuteen työhön asettumista, että Oulu on Tuukkaselle tuttu kaupunki.
– Täällä on paitsi perhettä myös paljon kollegoita ja verkostoja. Silti täällä on myös uutta: uusia ihmisiä ja mahdollisuuksia. Toivottavasti pystyn itsekin sopivasti ulkopuolelta tulevana tarjoamaan niitä Oululle ja Valveelle.
Johanna Tuukkanen on syntynyt Oulussa ja viettänyt lapsuutensa Heinäpäässä, liikennepuiston kupeessa.
– En itse ole mistään kulttuuriperheestä lähtöisin, mutta kun asuimme kaupungissa, kulttuuripalvelut olivat lähellä. Kirjasto ja kaupunginteatteri olivat silloin isoja elämyksiä. Myöhemmin muutimme Hailuotoon, ja silloin viimeistään huomasin, kuinka tärkeää se arkinenkin kulttuuritarjonta oli ollut.
Kuka?
Johanna Tuukkanen on valmistunut tanssija-koreografiksi (BA) European Dance Development Center -taidekorkeakoulusta Hollannin Arnhemista 1997 ja filosofian maisteriksi Jyväskylän yliopiston kulttuuripolitiikan maisteriohjelmasta pääaineenaan taidekasvatus 2013. Hänen taidekasvatuksen väitöskirjansa Curatorial Practice Embedded in the City – A Case Study of Curating New Genre Public Art in a Festival Context tarkastettiin Jyväskylän yliopistossa 2020. Tuukkanen on suorittanut myös johtamisen erikoisammattitutkinnon 2014.
Tuukkanen on yksi kansainvälisen ANTI – Contemporary Art Festivalin perustajista ja toimi aiemmin Kuopiossa festivaalin taiteellisena johtajana ja vastaavana tuottajana. Tuukkanen on työskennellyt myös Tanssin talon sisältöasiantuntijana Helsingissä 2014–2016 ja vierailevana kuraattorina Norjan Stavangerin (2008) ja Saksan Chemnitzin (2025) kulttuuripääkaupunkihankkeissa sekä The School of the Art Institute of Chicagossa Yhdysvalloissa.
Kuvat: Pekka Mäkinen