Siirry sisältöön
03.04.2023

Lumotut sanat -festivaali ylistää luontoa ja ystävyyttä

Lumotut sanat – lasten ja nuorten sanataideviikot järjestetään jälleen 22.4.–4.6. Kuusiviikkoinen festivaali täyttää Valveen näyttelyelämyksillä, erilaisilla esityksillä ja taiteilijatapaamisilla. >>

Tänä keväänä festivaalin kantavina teemoina ovat erityisesti luonto ja eläimet sekä ystävyys. Festivaalivuoden iso tuotanto – tai oikeastaan tuotantopari – on Valvegalleriaan rakentuva näyttely ja nukketeatteriteos Ystävä joella. Kokonaisuus perustuu pitkän linjan lastenkirjailija Reetta Niemelän ja kuvittaja Karoliina Pertamon samannimiseen kirjaan.

– Projekti sai tavallaan alkunsa jo vuosia sitten, kun Reetta otti meihin yhteyttä ja kertoi, että hän on ajatellut tehdä jonkin produktion 50-vuotisjuhliensa kunniaksi, ja että hän toivoisi sen saavan ensiesityksensä meidän festivaalillamme. Meille tietysti sopi hyvin, että Lumotut sanat on mukana kirjailijan juhlavuodessa, Lumotut sanat festivaalin taiteelliset johtajat ja Valveen sanataidekoulun vastuuopettajat Anna Anttonen ja Kati Inkala kertovat.

Monien taiteilijavieraiden festivaali

Reetta Niemelä vieraili itse Lumotuissa sanoissa ensi kertaa vasta viime vuonna, mutta hänen teoksiaan on ollut mukana festivaalilla ja sanataidekoulun opetustyössä. Niemelä on kantaaottava kirjailija, jonka tuotannosta löytyy niin proosaa, runoja kuin tietokirjojakin. Luonnonsuojelu ja eläinten puolustaminen on teosten tärkeä teema.

– Myös Ystävä joella -teoksessa luontoteema näkyy voimakkaasti. Kirja on eräänlainen ylistys lapsuuden luontokokemuksille ja mielikuvitukselle, Inkala kuvaa.

Festivaalin ydintyöryhmälle tämä kevät on sikäli erilainen, että he ovat vuoden isossa produktiossa mukana vain yhteistuottajana.

– Se on itsellemmekin ihan uutta. On ihanaa ja mielenkiintoista nähdä, millainen näyttelymaailmasta tulee ja miten nukketeatteriteos herättää sen eloon, Anttonen sanoo.

Sekä festivaalin että näyttelyn julisteissakin näkyvän ihastuttavan ilmeen takana on tänä vuonna kuvittaja Emmi Jormalainen. Myös hänen vierailuaan Anttonen ja Inkala odottavat innolla.

– Emmi on tehnyt useita sanattomia kirjoja, jotka ovat Suomessa melkoisia harvinaisuuksia. Erityisesti näistä teoksista hän on myös luvannut puhua festivaalin etkoilla eli perjantain 21.4. Art goes Afterworkissa.

Estradilla myös lapset ja nuoret

Tänäkin vuonna festivaalin ohjelmistosta löytyy sisältöä kaikenikäisille vauvaperheiden pienimmistä alkaen. Valvegallerian näyttelyssä järjestetään nukketeatteriesitysten lisäksi tuttuun tapaan lukuisia työpajoja ja opastuksia erityisesti koulu- ja päiväkotiryhmille. Myös kansainvälinen Poets of today, voices of tomorrow -hanke rantautuu Ouluun festivaalin aikana, kun nuorten runoilijoiden Piilevät kaupungit -produktio nähdään ja kuullaan keskustan kaduilla.

Monipuolisen ja laadukkaan ohjelmiston takana on iso joukko aikuisia lastenkulttuuriammattilaisia, mutta pääjärjestäjät huolehtivat siitä, että estradi annetaan myös lasten ja nuorten käyttöön. Erityisesti Naamiaisjuhlan ja Lumotun illan keskiössä ovatkin sanataidekoulun eri-ikäisten harrastajien tekstit.

– Lumotut sanat on lasten ja nuorten festivaali, ja meille on todella tärkeää, että myös heidän oma äänensä pääsee kuuluviin.

Lisätietoa festivaalista sekä koko ohjelmiston löydät verkkosivulta lumotutsanat.fi >>

Kuva: Sanna Krook / Oulun kaupunki

Lumottuja sanoja järjestää Oulun lastenkulttuurikeskus, joka täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Sanataidefestivaali on ollut vuodesta 2007 saakka yksi sen suurista tuotannoista.

 

Takaisin


Lisää ajankohtaisia uutisia

Kulttuuritalo Valve
Käyntiosoite
Hallituskatu 7
90100 Oulu
Valveen lippumyymälä
Puh. 08 5584 7575
Virastomestarit
Puh. 044 703 7501