Siirry sisältöön
03.01.2024

Kulttuurityötä kaupunginosissa

Ari-Matti Lappalainen aloitti elokuussa työt kaupunginosakulttuurin vastaavan tuottajan sijaisena kulttuuritalo Valveella. Hänen toimistonsa sijaitsee keskustan kulttuuritalossa, mutta työkenttä pääosin muualla: kaupunginosissa eri puolilla Oulua.

Lappalainen on viihtynyt uudessa työssään hyvin. Hänen tehtävänsä keskiössä ovat yhteistuotannot eri kulttuurialan toimijoiden kanssa.
”Oulun alue on suuri, ja on ollut hienoa päästä tutustumaan uusiin paikkoihin ja tekijöihin”, Lappalainen kertoo.
Valve ja sen toimijat olivat tuttuja jo valmiiksi, sillä hän siirtyi tehtävään Valveella toimivan Oulun ylioppilasteatterin järjestösihteerin työstä.
”Valve on itsellenikin tärkeä paikka. Täällä tapahtuu todella monenlaista, ja kokonaisuus on kulttuurituotantojen maailmassa aika ainutlaatuinen.”

Moninainen työnkuva

Yksi Valveen kaupunginosakulttuurin tutuista toimintapaikoista on Kiimingin Syke-talo, jonka esityssalia Valve osaltaan hallinnoi. Syke-talolla sijaitsee myös Galleria Oskari Jauhiainen, jonka vaihtuvia näyttelyitä kaupunginosakulttuurin tuottaja pyörittää. Monet vakiintuneet yhteistyön muodot menivät koronan aikana jäihin, mutta nyt ohjelmaan ovat palautuneet esimerkiksi Syke-lauantait, joita järjestetään yhdessä Oulu-opiston sekä Kiimingin kirjaston ja nuorisotalon kanssa.
”Parhaillaan käynnissä on myös kirjastokiertue, jonka myötä järjestetään kahdeksan lastenkonserttia eri puolilla Oulua. Esiintyjänä on juuri vuoden tulokkaana palkittu Maailman vahvin pupu -yhtye”, Lappalainen vinkkaa.

Kaupunginosatoiminnan lisäksi Lappalainen on mukana joissain talon tuotannoissa. Perjantaiden Art goes Afterworkeissa onkin jo käynnistynyt hänen ideoimansa kuukausittainen Albumiklubi, joka on ikään kuin levyjen lukupiiri.
”Paikalla on joka kerta uusi vieras, jonka valitsema albumi klubilla kollektiivisesti kuunnellaan. Vieras avaa kuulijoille sitä, miksi juuri kyseinen levy on hänelle merkityksellinen ja miten se ehkä on inspiroinut häntä itseään. Tarkoitus on luoda musiikinkuuntelun ympärille yhteisöllinen kokemus. Ajatus on, että tilaisuus tekisi kahvilastamme sellaisen yhteisen olohuoneen, johon kaikki ovat tervetulleita.”

Kevätkaudessa kansainvälisiä tuotantoja

Keväällä kaupunginosatuottajan työpöydällä on myös kaksi suurempaa, taustoiltaan kansainvälistä tuotantoa, joista molemmat nyrjäyttävät hieman ajatusta perinteisestä kulttuurituotannosta.
”Saksalaisen taiteilijaduon deufert&plischke Inventing Artists esimerkiksi kokoaa ryhmän, joka luo yhdessä kuvitteellisen taiteilijan. Tarina kerrotaan yleisölle tämän taiteilijan – joka olisi voinut olla olemassa – teosten avulla”, Ari-Matti Lappalainen kertoo.

Maaliskuussa toteutettava Bellwether puolestaan tarjoaa kokijoille yhdistelmän autoiluretkeä, maisemia ja kommunikointia tekoälyn kanssa. Teoksen keskiössä on tekoälyä hyödyntävä ajoneuvo, joka kulkee Varjakassa ja Martinniemessä keskustellen matkustajien kanssa.
”Käytännössä osallistujat pääsevät siis minibussin kyytiin, ja ympäristöä katsellessaan he voivat keskustella ajoneuvonsa kanssa tekoälyn avustuksella. Tekoälyn tiedot pohjautuvat paikallisten haastatteluihin. Tämä on kiinnostava, täysin uudenlainen juttu, johon kuka vain voi päästä mukaan. On mielenkiintoista nähdä, millaisen vastaanoton se meillä saa”, Lappalainen sanoo.
Bellwether-teoksen takana ovat australialaiset taiteilijat Madeleine Flynn ja Tim Humphrey, ja se on aiemmin toteutettu Skotlannissa.

Kuvateksti:
Ari-Matti Lappalaisen suunnitelmissa on tuoda toimintaan myös digitaalisia, esimerkiksi erilaisia virtuaalitodellisuutta hyödyntäviä toteutuksia.
”Digitoteutukset voisivat mahdollistaa meille uudenlaista yhteistyötä. Ne eivät myöskään ole samalla tavalla paikkasidonnaisia kuin perinteiset tuotannot, mikä osaltaan parantaisi kulttuuripalveluiden saavutettavuutta.”

Kuva: Inka Koutaniemi

Takaisin


Lisää ajankohtaisia uutisia

Kulttuuritalo Valve
Käyntiosoite
Hallituskatu 7
90100 Oulu
Valveen lippumyymälä
Puh. 08 5584 7575
Virastomestarit
Puh. 044 703 7501