Siirry sisältöön
22.08.2024

Earth Gazes Back -seminaari järjestetään Valveella 24.–25.9.

Photo Northin järjestämä Earth Gazes Back -seminaari, -näyttely ja -julkaisu kutsuvat meidät sukeltamaan elinympäristömme kiireelliseen tilanteeseen.

Seminaari kutsuu tutkimaan, missä olemmekaan nyt ja pohtimaan mahdollisuuksia navigoida tuntemattomissa tulevaisuuksissa taiteilijoiden, paikallisten ihmisten ja tutkijoiden havaintojen kautta. Kaksipäiväinen seminaari järjestetään englanniksi. Earth Gazes Back -näyttely avautuu tiistaina 24.9. klo 19 ja julkaisu lanseerataan syksyllä 2024.

Earth Gazes Back -seminaarin ensimmäinen päivä vie meidät avaruuteen katselemaan planeettoja ja tutkimaan, miten tarkkailemme Maata ja sen muutoksia taiteen ja tieteen avulla. Dosentti Jaan Praks (Aalto-yliopiston elektroniikan ja nanotekniikan laitos) puhuu planeettojen prosessien yhteydestä kehittyvään biosfääriin, luonnonkatastrofeista ja onnellisista sattumuksista, jotka ovat muokanneet nykyisen  elinympäristömme. Filosofi Lukaš Likavčan puhuu planeettojen asuttavuuden filosofiasta ja Suomen valokuvataiteen museon johtaja Anna-Kaisa Rastenberger kertoo nykyvalokuvan roolista ilmastokriisin havainnoinnissa ja dokumentoinnissa.

Taiteilijat Marko Peljhan ja Minna Långström esittelevät teoksiaan, jotka yhdistelevät dokumenttielokuvaa ja dronekuvaa. Iltapäivällä seminaari palaa takaisin maan tasolle, kun sieniarkeologian tutkija Anatolijs Venovcevs (Oulun yliopisto/Svalbard Museum) kertoo puheenvuorossaan menneisyyden suhteesta nykypäivään sieniekologioiden kautta. Lisäksi taiteilijakollektiivi Cesar & Lois esittelee teoksensa Boreal Intelligence, joka on tuotettu Photo Northin More-than-Planet -residenssissä Oulangan tutkimusasemalla. Päivä päättyy paneelikeskusteluun taiteilijoiden, tieteen tekijöiden  ja paikallisten poliitikkojen kanssa.

Toinen päivä keskittyy mm. ihmistä laajempiin vuorovaikutussuhteisiin ja ekologiseen suunnitteluun. Aloitamme taiteilija Mari Keski-Korsun esityksellä ihmisen suhteesta maisemiin ja mikrobeihin taiteellisen tutkimuksen kautta. Tutkijatohtori Tero Toivanen (Helsingin yliopiston tutkijakollegium, BIOS-tutkimusyksikkö) keskustelee ekologisesta suunnittelusta sekä uusien näkökulmien ja käytäntöjen kehittämisestä.

Ympäristöaktivisti ja poliitikko Riikka Karppinen tuo esiin toimia, joilla kehitetään ympäristölukutaitoa – kykyämme ymmärtää ympäristöä ja omaa osaamme siinä – pohjoisessa. Seminaari päättyy Waag Futurelabin avaruuslaboratorion johtajan Miha Turšicin johtamaan työpajaan, jossa keskitytään innovatiivisiin menetelmiin maan havainnoinnissa, avaruustutkimukseen ja planeettojen muutosten ymmärtämiseen, joiden avulla avaamme uusia reittejä uusiin kysymyksiin. Päivän päätteeksi projektipäällikkö Antti Tenetz esittelee parhaita käytäntöjä ja esimerkkejä satelliittidatan käytöstä taiteessa ja arjessamme.

Tiedotteen kokonaisuudessaan sekä linkin ilmoittautumiseen löydät Photo Northin verkkosivulta.

In English:

Earth Gazes Back seminar takes place 24–25 September 2024 in Cultural Centre Valve (photonorth.fi) >>

Takaisin


Lisää ajankohtaisia uutisia

Kulttuuritalo Valve
Käyntiosoite
Hallituskatu 7
90100 Oulu
Valveen lippumyymälä
Puh. 08 5584 7575
Virastomestarit
Puh. 044 703 7501