Siirry sisältöön
03.10.2024

Kaksi galleriaa valtaava Earth Gazes Back tutkii ympäristömuutosta

Valveen kahdessa isossa galleriatilassa on ensi vuoden alkuun saakka esillä Photo Northin Earth Gazes Back -näyttely. Näyttely on osa kansainvälistä More-than-Planet -tutkimushanketta ja tähyää kohti Euroopan kulttuuripääkaupunkivuotta.

Hankkeessa niin kuin näyttelyssäkin käsitellään monella tavalla ympäristönmuutokseen liittyviä haasteita.
”Tarkoituksena on kehittää tutkijoiden ja taiteilijoiden ympäristönlukutaitoa ja tuoda esiin laajempi kuva muun muassa avaruusteknologioiden ymmärtämisen kautta”, hankejohtajana työskentelevä Antti Tenetz kertoo.

Hankkeessa on järjestetty residenssejä, tutkimus- ja kehityslaboratorioita sekä työpajoja. Photo North – Pohjoisen valokuvakeskuksen osalta tähän mennessä tehty työ huipentuu syyskauden isoon näyttelyyn sekä syksyn aikana julkaistaviin oheismateriaaleihin kuten videoihin, Earth Gazes Back -julkaisuun ja podcast-sarjaan. Työ hankkeen parissa on ollut antoisaa:
”Oma roolini on matkan varrella laajentunut, sillä aiheet ovat niin lähellä omia mielenkiinnonkohteitani ja myös niitä, joiden parissa Photo North haluaa työskennellä”, Tenetz avaa.

Pohjoisen näkökulman edustaja

Kansainvälisessä hankkeessa Photo North edustaa pohjoista näkökulmaa ja tuo mukaan Euroopan reuna-alueen todellisuutta. Täällä suhteet rajojen yli Ruotsiin ja Norjaan ovat luontevat ja vahvat, ja myös uusia teknologioita on Tenetzin mukaan totuttu ottamaan nopeasti käyttöön.
”Hankkeessa keskeistä on kaiken kehittyminen. Mukaan ei ole otettu vain valmiita toimijoita, eikä lopputulosta ole selkeästi määritetty, vaan jokainen taho, yksilöiden osaaminen ja keskinäinen yhteistyö muokkautuu prosessissa.”

Myös näyttelyyn – joka avautui syyskuun lopussa seminaaritilaisuuden myötä – liittyy osallistavaa oheisohjelmaa.
”Haluamme esimerkiksi työpajojen kautta mukaan paikallisten näkökulmia. Kun kuulemme, millaisia kysymyksiä aihepiiristä nousee esiin, saamme suuntia, joihin projektia jatkossa viedä”, Tenetz kertoo.

Toimijuutta herättelemässä

Haasteiden tunnistamisen lisäksi näyttelyssä keskitytään laajemminkin siihen, miten katsoa ja jatkaa eteenpäin.
”Näyttelyn teoksissa myös sopeudutaan ja etsitään ratkaisuja. Niissä kysytään, miten teknologioita on mahdollista käyttää hyödyksi ja miten taide voi olla ympäristönmuutoksen tuomissa muutoksissa mukana”, Tenetz kuvailee.

Taide ei välttämättä ole väline, jolla ongelmia ratkaistaan, mutta sen avulla on mahdollista tuoda niitä esiin:
”Earth Gazes Back -näyttely on paikka, jossa pysähtyä aiheen äärelle. Se muistuttaa aktiivisuudesta ja meidän jokaisen kapasiteetista. Nämä auttavat siinä, että emme vain jättäydy ulkopuolelle ja tilanteen armoille.”

Näyttelyssä on mukana valokuvateosten lisäksi niin 3D-printattuja elementtejä kuin eläviä organismejakin. Sieltä löytyy muun muassa Marsissa olevan kiven kolmiulotteinen malli sekä teos kasvien kommunikaatiosta.
”Vaikka olemme hankkeessa toimineet modernien huipputeknologioiden parissa, haluamme näyttelyn myötä tuoda ne lähelle ihmisiä. Sekin lisää ymmärrystä ja laajentaa näkökulmia, mikä taas synnyttää tunnetta toimijuudesta”, Tenetz kertoo.

Jatkon osalta suunnitelmat ovat selkeät:
”Oikeastaan kaikki tämä on meidän osaltamme johdantoa kulttuuripääkaupunkivuodelle. Myös yhteistyökumppanimme ovat sitoutuneet olemaan mukana kohti vuotta 2026. Silloin katsomme enemmän kohti tulevaa ja jo seuraavia sukupolvia.”

Earth Gazes Back tapahtumakalenterissamme >>
Lisätietoa hankkeesta ja näyttelystä löydät myös Photo Northin verkkosivuilta >>

Kuvateksti: ”Katsomme jo nykyään maailmaa paljon erilaisten meidän ulkopuolella olevien välineiden kautta. Se on yksi murros, jota näyttely käsittelee”, Antti Tenetz kertoo.
Kuvaaja: Janne-Pekka Manninen

Takaisin


Lisää ajankohtaisia uutisia

Kulttuuritalo Valve
Käyntiosoite
Hallituskatu 7
90100 Oulu
Valveen lippumyymälä
Puh. 08 5584 7575
Virastomestarit
Puh. 044 703 7501