Nuorten taidenäyttelyssä kohdataan kätkettyjä taakkoja
Nuorten kuvataidenäyttely "Kätketty taakka" on esillä Nurkan galleriassa Valkeassa 16.10.–2.11. Näyttelyssä on teoksia taiteilijoilta Ira Luhtaniemi, Emma Hyväri, Stefan Vehkaperä, Valo Lehtiniemi ja Niki Keränen. Tervetuloa avajaisiin 15.10. klo 18–19!
Taidenäyttelymme Kätketty Taakka kertoo siitä ihmiskokemukseen kuuluvasta kivusta, jonka piilotamme muilta. Näyttely sukeltaa ihmisen sisäiseen maailmaan, sieltä löytyvään synkkyyteen ja niihin kokemuksiin, joista harvemmin puhutaan tai joille ei ole sanoja. Teokset kuvaavat ihmiselämään kuuluvia raakoja ja aitoja kokemuksia ja tunteita, jotka kuuluvat elämään, mutta jotka yhteiskunta painaa pinnan alle. Yhteiskunnan asettamat paineet ja odotukset, joiden kanssa yksilöt joituvat kamppailemaan, nousevat näyttelyssä esiin. Kokemus siitä, että meidän on piilotettava jotain itsestämme – ettemme saa itkeä julkisesti tai puhua ongelmistamme – ei synny tyhjiössä.
Näyttelyssä on esillä viiden nuoren taiteilijan töitä, joista jokainen lähestyy teemaa omalla tavallaan:
Ira Luhtaniemi käsittelee taiteella tunteitaan, jolloin teoksissa esille nousevat myös mielenterveys ja ihmisyyden kokemukseen kuuluva tuska. Monet hänen teoksistaan ovat syntyneet vaikeina aikoina. Osa töistä on luotu tunnekuohujen vallassa, kuten raivon, ahdingon tai pelon hallitsemana. Toisissa teoksissa on taas enemmän harkintaa ja syvempiä mietteitä. Ira arvostaa taiteessa sitä, että ihmiset voivat tehdä samasta kuvasta monia eri tulkintoja oman elämänkokemuksen ja mielenmaiseman perusteella.
Emma Hyvärin teoksien teemana on yhteiskunnan asettamat identiteettiin ja ulkonäköön liittyvät paineet ja odotukset. Taiteilijan teoksien hahmot heijastelevat näitä paineita. Hänelle taiteen tekeminen on tapa jäsentää ajatuksiaan visuaalisessa muodossa. Emman teoksissa näkyy surrealistista leikittelyä, sillä niin kuin ihmisen ajatuksetkaan, ei surrealismikaan ole aina kovin järkeenkäyvää.
Valo Lehtiniemi tutkii teoksillaan menneisyyden jälkiä nykyhetkeen ja trauman vaikutusta ihmisen elämään. Jokaisen teoksen henkilö kantaa jollain tavalla menneisyyden taakkaa tai on sen vankina. Teoksissa ilmenee trauman aiheuttama eristäytyneisyys ja yksinäisyys, jotka ovat seurausta ymmärryksen puutteesta ja muiden ihmisten suhtautumisesta. Valon taiteentekeminen on vahvasti sidoksissa hänen kokemuksiinsa ja hänen tyylinsä on saanut vaikutteita ekspressionismista.
Stefan Vehkaperä kuvaa teoksissaan ahdistusta, itkemisen pelkoa ja yksin jäämistä tunteiden kanssa. Hänelle taiteen tekeminen on tapa purkaa omaa taakkaa ja käsitellä tunteita, kun sanat eivät enää riitä. Taiteellinen ilmaisu on hänen keinonsa saada tasapainoa, joka selittää teosten synkän sävyn. Stefan tykkää leikkiä symboliikalla ja hänen tyylinsä on inspiroitunut tatuointitaiteesta ja realismista.
Niki Keräsen teokset sisältävät kahta erilaista teemaa. Hänen teoksensa tarkastelevat addiktiota ja kiellettyä tai yksipuolista rakkautta. Osa hänen töistään kuvaavat kamppailua addiktion kanssa, kun se tuntuu mahdottomalta. Toiset työt pureutuvat rakkauteen, joka on saavuttamatonta tai vastakaikua vailla. Teostensa kautta Niki jakaa sisäisiä ajatuksiaan, tunteitaan ja kokemuksiaan.
Me kaikki kannamme jonkinlaista taakkaa – oli kyseessä trauma, addiktio, ulkonäköpaineet tai vain ihmisenä olemisen tuska. Nämä taakat eivät aina näy ulospäin, mutta niiden paino tuntuu sisimmässä. Kätkettynä ne voivat muuttua entistä raskaammiksi, painaen meitä alas enemmän kuin tarvitsisi. Tässä näyttelyssä me taiteilijat tuomme osan omasta taakastamme esille teidän katsottavaksenne. Toivomme, että kohtaatte teokset avoimin mielin ja ilman tuomitsemista. Jokainen teos kantaa tarinaa, johon saatatte huomata samaistuvanne. Ehkä, pysähtyessänne teosten äärelle, teidänkin oma taakkanne saattaa hetkeksi kevetä.
Nurkan galleria on nuorille maksuton näyttelytila Nurkan nuorisotilassa keskellä Valkean kauppakeskusta. Galleriaa ylläpitää kulttuuritalo Valve yhteistyössä Byströmin ohjaamon ja B-Art -nuorten kanssa. B-Art -nuorista koostuva ryhmä on valinnut taiteilijat syksyn 2024 näyttelyihin.
B-Art -ryhmätoiminta on tarkoitettu 16–29 -vuotiaille, jotka haluavat kouluttautua ja työllistyä taiteen kentällä ja etsivät vielä paikkaansa. B-Art -ryhmässä käydään läpi näyttelyprosessiin ja taiteilijana työllistymiseen liittyviä teemoja aina apurahahakemuksista ripustukseen ja esilletulemiseen liittyviin tunteisiin.