Warjakka-projekti tuo yhteisöllistä taidetoimintaa Oulunsalon Varjakan kesään
TaikaBox ry:n Warjakka-projekti toteutetaan osana kulttuuritalo Valveen Kaupunginosataiteilija-kokeiluhanketta. Projektin myötä eri-ikäiset Varjakan asukkaat pääsevät kesä–elokuussa osallistumaan taideprojekteihin omassa kaupunginosassaan.
– Varjakassa ei ole paljoa harrastusmahdollisuuksia, mutta taiteilijalle se on kuin aarreaitta. Haluamme tällä projektilla nostaa esiin alueen rikasta kulttuuriperintöä ja samalla lisätä asukkaiden viihtyvyyttä, TaikaBoxin Tanja Råman kertoo.
Kesän ajan Varjakassa työskentelee kaupunginosataiteilijana Mirjami Mäkelä.
– Tämä on sellainen avoin kutsu tulla tekemään taidetta yhdessä. Kesän aikana luomme esimerkiksi Varjakan venesataman läheiseen metsään taidepolun. Polulta löytyy yhteisöllisiä taidepisteitä, joissa voi kokea ja luoda taidetta luonnonmateriaaleja hyödyntämällä, Mäkelä kertoo.
Heinäkuussa varjakkalaiset voivat osallistua myös intensiiviseen, viikon mittaiseen Warjakka Art Labiin (6.–10.7.2020 klo 10–14) tai kerran viikossa kokoontuvaan WARJAKKA PUUTARHAN biotaide -ryhmään (maanantaisin 6.–27.7. klo 16–18). Ryhmät työskentelevät ulkona Varjakan sataman, kartanon ja Varjakantien kivijalkojen läheisyydessä. Kurssit ovat maksuttomia ja niille ovat tervetulleet kaikenikäiset ja -tasoiset osallistujat.
– Art Lab ohjaa osallistujia ympäristön havainnointiin ja sen hyödyntämiseen taiteen tekemisessä. Biotaideryhmän tavoitteena on puolestaan kehittää puutarhanhoitoon liittyvää biotaidetta monitaiteellisin menetelmin. Kummassakaan ei tarvita aikaisempaa kokemusta taiteen tekemisestä, Mäkelä kuvaa.
Ryhmissä osallistujat pääsevät kiinnostuksensa mukaan soveltamaan vaikkapa ääni-, media-, visuaali-, esittävän taiteen sekä käsityötaiteen keinoja. Niistä tutustutaan myös Warjakan tarinat -lisätyn todellisuuden galleriaan.
Warjakka-projekti on osa Oulun kaupungin ja Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa Kaupunginosataiteilija-kokeiluhanketta (2020–2021), jota koordinoidaan kulttuuritalo Valveella. Kaupunginosataiteilija-hankkeessa toteutetaan yhteisöllisiä taideprojekteja Oulun kaupunginosissa. Sen aikana toteutetaan 5–6 projektia, joiden tavoitteena on yhdistää taide ja kulttuuri osaksi eri kaupunginosia. Hankkeella pyritään vahvistamaan kaupunginosien identiteettiä ja asukkaiden osallisuutta. Se lisää taiteen ja kulttuurin roolia yhteisössä ja luo toimintamallin, jossa luovan työn ja taiteen kautta voi osallistua oman ympäristönsä kehittämiseen.
Lisätietoja Kaupunginosataiteilija-hankkeesta Yleisten kulttuuripalveluiden sivuilta tästä linkistä.